Design Thinking Meetup Katowice #1

Design Thinking Meetup Katowice #1 to luźna atmosfera, inspirujący prelegenci i ciekawe dyskusje – pierwsza okazja w Katowicach, żeby uczestniczyć w wieczornym spotkaniu na temat projektowania produktów i usług skoncentrowanych na użytkowniku.

Po raz pierwszy Design Thinking Meetup odbędzie się we wtorek 24 listopada 2015 r. o godzinie 17.00 w Strefie Centralnej na pl. Sejmu Śląskiego 2 w Katowicach. Przy kawie, herbacie lub piwie będzie można posłuchać o doświadczeniach osób, które na co dzień zajmują się tworzeniem rozwiązań zgodnie z metodyką Design Thinking. Będzie to też okazja, żeby poznać parę narzędzi projektowych oraz porozmawiać z innymi uczestnikami.

Spotkanie organizowane przez Fundację na rzecz Inteligentnego Rozwoju kierowane jest dla wszystkich chcących tworzyć produkty i usługi, które odpowiadają na potrzeby przyszłych odbiorców lub klientów. Nie jest potrzebna specjalna wiedza, umiejętności czy doświadczenie w projektowaniu, żeby uczestniczyć w Design Thinking Meetup Katowice #1 – wystarczy chęć poznania nowych rzeczy i wygospodarowanie odrobiny czasu.

Bezpłatne bilety na Design Thinking Meetup Katowice #1 można zdobyć na stronie http://dtmeetup.evenea.pl/Wystarczy wejść i zgłosić swój udział.

Program Design Thinking Meetup Katowice #1

17.00 Powitanie

17.10 Human-centered design. Czy(m) różnią się od siebie perspektywy biznesu, użytkowników i technologii?Paweł Nowak – nowy.me

17.40 Jak wciągnęliśmy seniorów z Tauzena w projektowanie rozwiązań do budżetu obywatelskiego?Łukasz Szczęsny Fundacja na rzecz Inteligentnego rozwoju

18.10 Krótki warsztat z narzędzi projektowych – projektujemy Design Thinking Meetup

• Rozum, serce, dłoń – analiza potrzeb odbiorców
  • Cztery elementy – tworzenie podstaw rozwiązania

19.00 Networking i luźne rozmowy

Design Thinking (myślenie projektowe) zgodnie z definicją to metoda rozwiązywania problemów. Jest to proces, który łączy w sobie kreatywność i innowacyjność, skupiając się na potrzebach przyszłych użytkowników lub klientów. Powstaje w ten sposób praktyczne rozwiązanie, które jest atrakcyjne, bo skoncentrowane na człowieku. Sam proces Design Thinking porządkuje w kolejnych krokach narzędzia, które można wykorzystać do stworzenia genialnych rozwiązań.

Proces dT