Design Thinking Meetup Katowice

Co to jest Design Thinking MeetUp Katowice?

Design Thinking MeetUp Katowice to nieformalne, wieczorne spotkanie ludzi, którzy interesują się tworzeniem innowacyjnych produktów i usług. W trakcie całego wieczoru można posłuchać inspirujących wykładów, poznać nowe narzędzia pracy zespołowej nad pomysłami i podyskutować z innymi uczestnikami o swoich wyzwaniach czy pomysłach. Całość jest prowadzona w luźnej atmosferze w lokalu Strefa Centralna przy pl. Sejmu Śląskiego 2.

Ideą całej inicjatywy jest stworzenie społeczności, której członkowie będą się wzajemnie wspierać w pogłębianiu swojej wiedzy na temat kreatywnych metod tworzenia nowych produktów i usług. Sami uczestnicy będą mieli wpływ, w którym kierunku wydarzenie to będzie ewoluowało. Koordynacją zajmują się osoby skupione wokół Fundacji na rzecz Inteligentnego Rozwoju. Nie jest potrzebna specjalna wiedza, umiejętności czy doświadczenie w projektowaniu, żeby uczestniczyć w spotkaniu – wystarczy chęć poznania nowych rzeczy i wygospodarowanie odrobiny czasu.

Pierwszy Design Thinking Meetup odbył się we wtorek 24 listopada 2015 r. o godzinie 17.00 w Strefie Centralnej na pl. Sejmu Śląskiego 2 w Katowicach. Przy kawie, herbacie lub piwie można było posłuchać o doświadczeniach osób, które na co dzień zajmują się tworzeniem rozwiązań zgodnie z metodyką Design Thinking. Była to też okazja, do poznania paru narzędzi projektowych oraz rozmawy z innymi uczestnikami.

Design Thinking Meetup Katowice #1

Design Thinking MeetUp Katowice #2

Design Thinking MeetUp Katowice #3

Design Thinking MeetUp Katowice #4

Design Thinking MeetUp Katowice #5

Design Thinking MeetUp Katowice #6

Czym jest metodyka Design Thinking?

Design Thinking to proces, który łączy w sobie kreatywność i innowacyjność, skupiając się na potrzebach przyszłych użytkowników. Powstaje w ten sposób praktyczne rozwiązanie, które jest atrakcyjne, bo skoncentrowane na człowieku. Sam proces Design Thinking porządkuje w kolejnych krokach narzędzia, które można wykorzystać do stworzenia innowacyjnych usług. Kroki te to: określ, definiuj, kreuj, prototypuj, testuj, wdrażaj.

Proces dT

Kto organizuje to wydarzenie?

Design Thinking MeetUp Katowice  organizują osoby skupione wokół Fundacji na rzecz Inteligentnego Rozwoju. Organizacja ta przez ostatni rok realizowała różnorodne działania, które miały na celu wypromować oraz przekazać wiedzę o wykorzystaniu procesu Design Thinking w tworzeniu innowacyjnych rozwiązań. Przedsięwzięcia, które warto wymienić to:

• Katowice Service Jam 2015 – trzydniowe warsztaty, w ramach których uczestnicy przygotowywali rozwiązania wpisujące się w wspólny temat przewodni podany dla podobnych wydarzeń organizowanych w tym samym czasie na całym świecie.
  • Seniorzy na Tauzenie pełni inicjatyw! Oddolne kształtowanie polityki publicznej przez seniorów z Osiedla Tysiąclecie z wykorzystaniem metodyki Design Thinking – określenie i złożenie przez  seniorów 3 projektów do budżetu obywatelskiego Katowic.
  • Design Thinking Week 2015 – dwudniowe warsztaty, w ramach których uczestnicy przygotowywali rozwiązania z obszaru medycyny.
  • Design Thinking MeetUp Katowice – wieczorne spotkanie na temat projektowania produktów i usług skoncentrowanych na użytkowniku.

Kontakt: Mateusz Góra – 603 216 580 – kontakt@fundacjair.pl