Inicjatywy Fundacji

2016

Ostatnie miesiące Fundacji to głównie dalsze rozwijanie kompetencji i doświadczeń związanych z metodyką Design Thinking. Wśród naszych działań należy wymienić m.in.:

Wśród naszych działań w 2015 roku należy wymienić m.in.:

2014

Pierwotnie planowano w 2014 przeprowadzenie dwóch wydarzeń w ramach Fundacji, niestety z powodu przeciągającego się procesu rejestracji fundacji, nie mogły one się odbyć pod jej szyldem. Działania były bezpłatne i zostały zrealizowane przez osoby związane z Fundacją w ramach organizacji SWIFT.

W dniach 23-24 października na Uniwersytecie Ekonomicznym w Katowicach odbyły się warsztaty z projektowania produktów i usług odpowiadających na problemy użytkowników, których adresatami byli głównie studenci. Była to inicjatywa w ramach pierwszej w Polsce akcji pod tytułem Design Thinking Week. Koło Naukowe Zarządzania MENEDŻER na Uniwersytecie Ekonomicznym w Katowicach oraz firma SWIFT wspólnie zorganizowały dwudniowe bezpłatne warsztaty pt. Design thinking – proces tworzenia genialnych produktów i usług, podczas których uczestnicy mieli okazję poznać proces tworzenia innowacyjnych produktów i usług. Uczestnicy katowickiej edycji wydarzenia – przede wszystkim studenci, ale również przedstawiciele firm i instytucji publicznych – mieli za zadanie przygotować rozwiązanie odpowiadające na wyzwanie związane z niewystarczającym poziomem segregowania śmieci. Warsztaty przeprowadził Łukasz Szczęsny, a organizacją wydarzenia zajął się Mateusz Góra. Dodatkowym punktem katowickiego Design Thinking Week była transmisja dyskusji prowadzonej przez Marka Schara i Jeremiego Sabola z Uniwersytetu Stanforda pt. „Dlaczego warto myśleć projektowo: Over and Under Thinking: The Case Against Design Thinking”. Wydarzenie wpisało się w ogólnopolską akcję Design Thinking Week. Był to tygodniowy cykl wydarzeń obejmujący warsztaty, szkolenia, prelekcje, wystawy oraz projekty oparte na rzeczywistych problemach biznesowych czy społecznych realizowanych w 11 miastach Polsce. Patronat honorowy nad wydarzeniem objęła Minister Nauki i Szkolnictwa Wyższego, prof. Lena Kolarska-Bobińska.

Natomiast 1 grudnia 2014 pod szyldem firmy SWIFT przeprowadziliśmy (Katarzyna Bargieł, Mateusz Góra) bezpłatne warsztaty dla studentów „Kreatywne poszukiwanie rozwiązań dla organizacji” podczas konferencji Nowoczesne Zarządzanie 2014 na Uniwersytecie Ekonomicznym w Katowicach.