Design Thinking Week 2015

9.20  –  9.30        Poznanie się i rozgrzewka

9.30 – 11.00       Wprowadzenie do kreatywności i procesu Design Thinking

11.00 – 11.15     Przerwa

11.15 – 12.45     Wyzwanie – poznanie obszaru problemowego i utworzenie zespołów

12.45 – 13.30     Przerwa obiadowa

13.30 – 16.00     Odkrywanie – przygotowanie do badań i prowadzenie badań

II dzień

9.00 – 9.10          Otwarcie, powitanie

9.10 – 11.00       Definiowanie – zebranie wyników badań i nazwanie problemów

11.00 – 11.15     Przerwa

11.15 – 12.45     Kreowanie pomysłów

12.45 – 13.30     Przerwa obiadowa

13.30 – 15.00     Prototypowanie i testowanie

15.00 – 15.30     Prezentacja wyników pracy

15.30 – 16.00     Podsumowanie

16.00                     Koniec Design Thinking Week 2015

Warsztaty odbędą się 4 i 5 listopada 2015 r.  Formularz rekrutacyjny jest dostępny do 28 października 2015. Zachęcamy do szybkiej rejestracji – liczba miejsc ograniczona.

Miejsce: Centrum Edukacji i Biznesu Nowe Gliwice (ul. Bojkowska 37, budynek 4 piętro III)

Grupa docelowa: Wszyscy zainteresowani poznaniem metodyki Design Thinking lub tworzeniem i rozwojem produktów nakierowanych na potrzeby ich użytkowników.

Dwudniowe bezpłatne warsztaty DESIGN THINKING WEEK GLIWICE. Kreatywne projektowanie metodą Design Thinking produktów dla pacjentów odbędą się w ramach Design Thinking Week 2015, ogólnopolskiego festiwalu myślenia projektowego opartego na pracy warsztatowej, który będzie miał miejsce w 13 różnych miastach Polski w dniach od 2 do 8 listopada 2015 r. Podczas warsztatów interdyscyplinarne zespoły podejmą próbę rozwiązania wybranych problemów społeczności lokalnych i w praktyce poznają podstawy Design Thinking.

W Gliwicach uczestnicy zmierzą się z wyzwaniem w zakresie efektywnego wykorzystania dorobku inżynierii medycznej dla społeczeństwa oraz projektowania produktów medycznych z perspektywy ich odbiorców, czyli pacjentów.

Prowadzący: Katarzyna Bargieł, Mateusz Góra, Katarzyna Papież-Pawełczak, Łukasz Szczęsny.

Organizatorzy

Organizatorzy wydarzenia w Gliwicach: Fundacja na rzecz Inteligentnego Rozwoju, SPIN-US Sp. z o.o. (spółka celowa do komercjalizacji wiedzy Uniwersytetu Śląskiego), Górnośląska Agencja Przedsiębiorczości i Rozwoju Sp. z o.o. Partnerem merytorycznym wydarzenia jest Klaster MEDSILESIAPatronat Honorowy objął Marszałek Województwa Śląskiego. Wydarzenie odbywa się w ramach ogólnopolskiego Design Thinking Week 2015.

Patronat Marszałka

Plakat Design Thinking Week 2015 Gliwice

Zapraszamy również na webinaria podczas Design Thinking Week 2015

Design Thinking (myślenie projektowe) zgodnie z definicją to metoda rozwiązywania problemów. Jest to proces, który łączy w sobie kreatywność i innowacyjność, skupiając się na potrzebach przyszłych użytkowników lub klientów. Powstaje w ten sposób praktyczne rozwiązanie, które jest atrakcyjne, bo skoncentrowane na człowieku. Sam proces design thinking porządkuje w kolejnych krokach narzędzia, które można wykorzystać do stworzenia genialnych rozwiązań. Następujące po sobie działania to:

• Odkryj
  • Definiuj
  • Kreuj pomysły
  • Twórz prototypy
  • Testuj

W wyniku procesu Design Thinking otrzymujemy funkcjonalne usługi i produkty.

DT Week 2015