Podsumowanie Design Thinking Week Katowice 2017

W dniach 9-10 maja 2017 r. na Uniwersytecie Ekonomicznym w Katowicach odbyły się warsztaty z projektowania produktów i usług odpowiadających na problemy użytkowników.

Podsumowanie Design Thinking Week Katowice 2017

Uczestnicy, którzy pochodzili z różnych branż i sektorów, posiadający różne motywacje, pracowali przez dwa dni nad znalezieniem rozwiązania, które miało odpowiedzieć na wyzwanie: „Jakie wsparcie w przyszłości mogą oferować studentom instytucje finansowe?” Cztery zespoły, które zostały utworzone podczas warsztatów przeszły przez wszystkie kroki procesu design thinking, wykorzystując takie narzędzia jak indywidualne wywiady pogłębione, persona, krzywe wartości czy storyboard. Kluczowe było przyjęcie perspektywy użytkownika i zaproponowanie w interdyscyplinarnych zespołach rozwiązań odpowiadających na realne potrzeby odbiorców. W wyniku dwudniowej pracy powstały cztery usługi, które nie tylko dotyczą wsparcia możliwego do realizacji przez instytucje finansowe, ale również są powiązane z zaufaniem społecznym, będącym hasłem przewodnim Design Thninking Week 2017.

Warsztaty zostały zorganizowane przez Fundację na rzecz Inteligentnego Rozwoju, przy współpracy Koła Naukowego Zarządzania MENEDŻER, które działa Uniwersytecie Ekonomicznym oraz pod patronatem firmy CODE Design. Poszczególne części spotkania prowadzili przedstawiciele Fundacji oraz CODE. Natomiast energii uczestnikom dodała restauracja włoska LEN ARTE.

Galeria Podsumowanie Design Thinking Week Katowice 2017

Prezentacja z Design Thinking Week Katowice 2017pobierz