Design Thinking Week 2017

DESIGN THINKING WEEK 2017 w Katowicach

Kreatywne projektowanie metodą Design Thinking

I dzień (wtorek – 09.05.2017)

9.00    Powitanie, przedstawienie, informacje wstępne

9.30    Przyjazne środowisko do tworzenia innowacyjnych rozwiązań

9.45    Proste zadanie projektowe w zespołach

10.45 Proces Design Thinking i przykłady jego zastosowania

11.00 Przerwa

11.15 Poznanie wyzwania i jego szczegółów (przedyskutowanie tematu)

11.30 Przygotowanie do badań – omówienie i podział pracy

12.00 Badania w terenie

12.45 Przerwa obiadowa

13.30 Zebranie spostrzeżeń

14.15 Analiza trendów

14.45 Persona

15.15 Podsumowanie 1. dnia

15.45 Zakończenie

Dla chętnych:

17.00 Design Thinking MeetUp Katowice #6 – Królestwo, Rondo im. gen. Jerzego Ziętka 1, Katowice

II dzień  (środa – 10.05.2017)

9.00    Rozpoczęcie

9.30    Krzywe wartości

10.15 Generowanie pomysłów

11.00 Przerwa

11.15 Storyboard

12.00 Prototypowanie rozwiązań

12.45 Przerwa obiadowa

13.30 Testowanie, informacje zwrotne i dopracowywanie rozwiązań

15.00 Prezentacja wyników prac zespołów

15.30 Podsumowanie 2. dnia

15.45   Zakończenie Design Thinking Week 2017 w Katowicach

Warsztaty odbędą się 9 i 10 maja 2017 r.  Formularz rekrutacyjny jest dostępny do 6 maja 2017. Zachęcamy do szybkiej rejestracji – liczba miejsc ograniczona.

Miejsce: Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach ul. Bogucicka 3a (budynek “B”) Aula Pawłowskiego (sala nr 314). Mapa kampusu UE jest dostępna pod linkiem.

Grupa docelowa: Wszyscy zainteresowani poznaniem metodyki Design Thinking lub tworzeniem i rozwojem produktów nakierowanych na potrzeby ich użytkowników.

Dwudniowe bezpłatne warsztaty DESIGN THINKING WEEK KATOWICE. Kreatywne projektowanie metodą Design Thinking produktów dla użytkowników odbędą się w ramach Design Thinking Week 2017, ogólnopolskiego festiwalu myślenia projektowego opartego na pracy warsztatowej, który będzie miał miejsce w 12 różnych miastach Polski w dniach od 8 do 14 maja 2017 r. Podczas warsztatów interdyscyplinarne zespoły podejmą próbę rozwiązania wybranych problemów społeczności lokalnych i w praktyce poznają podstawy Design Thinking. Uczestnicy zmierzą się z wyzwaniem w zakresie budowanie zaufania społecznego.

Prowadzący: Katarzyna Bargieł, Mateusz Góra,  Łukasz Szczęsny.

Organizatorzy wydarzenia w Katowicach: Fundacja na rzecz Inteligentnego Rozwoju oraz Koło Naukowe Zarządzania MENEDŻERW organizacji wydarzenia wspierają nas biuro strategiczno-projektowe CODE Design oraz restauracja włoska LEN ARTE.

Dodatkowo, w czwartek tj. 27.04.2017 r.  o godzinie 15:20 odbędzie się na Uniwersytecie Ekonomicznym w Katowicach wydarzenie wprowadzające do Design Thinking Week. Celem spotkania jest wprowadzenie społeczności Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach do dwudniowych warsztatów Design Thinking Week 2017 Katowice. Porozmawiamy o projektowaniu produktów i usług, jak je odbierają ich użytkownicy oraz czy jest sposób na efektywniejsze ich projektowanie

Design Thinking (myślenie projektowe) zgodnie z definicją to metoda rozwiązywania problemów. Jest to proces, który łączy w sobie kreatywność i innowacyjność, skupiając się na potrzebach przyszłych użytkowników lub klientów. Powstaje w ten sposób praktyczne rozwiązanie, które jest atrakcyjne, bo skoncentrowane na człowieku. Sam proces design thinking porządkuje w kolejnych krokach narzędzia, które można wykorzystać do stworzenia genialnych rozwiązań. Następujące po sobie działania to:

• Odkryj
  • Definiuj